Coaching, hoe doe je dat nou?

Regelmatig krijg ik de vraag: hoe doe jij dat nou, coaching? Wat doe jij tijdens een coachgesprek? Of een andere vraag (eigenlijk meer een wens): Pak jij als coach wel door? Ik moet namelijk wel aangepakt worden anders loop ik er mogelijk weer van weg!

Interessante vragen! Het helpt mij ook in mijn reflectie op mijn aanpak. Ik ben niet die coach die je in een speciaal vakje kan plaatsen. Zoals de jobcoach of de spirituele coach. Het gaat mij veel meer om het geheel en wat passend is in relatie tot de vraag van de coachee en de fase waarin het coachproces zich bevindt.

 

De instrumenten van de persoonlijke coach

1.         luisteren

Dat is wel de basis. Luisteren naar wat wordt gezegd en wat niet wordt gezegd. Vooral actief luisteren, met je volle aandacht bij de ander zijn. Er is ruimte voor stilte, verdriet, humor…..

2.         vragen stellen

Niet altijd de gemakkelijkste fase. Immers door het luisteren ontstaat een beeld. Voor je het weet stuur je met je vragen een bepaalde richting uit. Maar is dat oké? Helpt dat de coachee in het onderzoeken wat er aan de hand is? Het is echt een kunst om zolang mogelijk uit het oordeel te blijven, je te verwonderen, je te realiseren: oh, dat dan ook nog!

3.         ordenen en analyseren

Dit is echt een kernkwaliteit van mij die ik ook vaak als feedback krijg. De coachee helpen orde scheppen in relatie tot de situatie. Het kan voor de coachee soms een enorme chaos zijn, door de bomen het bos niet meer zien. Maar ook een coachee die zich verliest in details, in perfectionisme. Dan helpt mijn kwaliteit de coachee weer het grote geheel, de context waarin alles plaats vind te overzien.

4.         ervaringen

Voordat ik aan de slag ben gegaan als coach heb ik diverse leidinggevende functies gehad. Van coördinator, teamleider, manager tot directeur. Naast mijn coachervaring ben ik organisatieadviseur en toezichthouder in de zorg. Een behoorlijke voorraad werkervaring en vooral “mens” ervaring die ik graag met je deel. En die me de mogelijkheid geeft me goed in te kunnen leven in wat voor een situatie een coachee terecht kan komen.

5.         opleidingen

Een mens is nooit uitgeleerd! Ervaringen is 1 ding, maar dit onderbouwen vanuit een opleiding maakt het verschil. Zeker in het coachvak. Zo heb ik afgelopen februari een tweedaagse training Krachtgericht Coachen gedaan en vorig jaar stond in het teken van Voice Dialogue.  Wanneer je daar meer over wilt weten lees dan mijn blogs of bekijk mijn linkedin-profiel.

 

Nieuwsgierig wat ik als coach voor jouw vraag kan betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking en we gaan samen ontdekken en op pad. Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan 1 keer per maand interesante informatie over coaching en praktische tips die je meteen verder helpen. 

 

 

 

< terug naar blog