Compassie een vies woord?

Compassie; een vies woord?

De titel “I love Me” trok mijn aandacht afgelopen zaterdag in het Financieel Dagblad. Ik las deze kop en het artikel in het FD magazine Persoonlijk. Ook het feit dat een krant / magazine met een zakelijke insteek een toch wel soft onderwerp als “compassie” aansnijdt.

Vier tips uit het artikel

In essentie komt het in het artikel neer op de wijze waarop je aardig bent voor jezelf:

1. Wees net zo aardig voor jezelf als voor je vrienden!

2. Doe jezelf regelmatig iets cadeau; bloemen, een concert, een boek, vrije dag.

3. Luister eens bewust naar de stemmen in je hoofd, kun je ze ook uitschakelen of juist iets anders laten zeggen?

4. Sta eens stil bij lichamelijke signalen, nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, wat hebben ze je te vertellen?

De innerlijke criticus

In mijn coachpraktijk is de innerlijk criticus eigenlijk altijd aanwezig in de gesprekken met mijn coachees. De innerlijk criticus zorgt ervoor dat een ander altijd voor gaat, dat je jezelf niet op de voorgrond plaatst, aardig bent voor de ander, maar super kritisch naar jezelf toe. Die zegt; “ doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. Dus dat bloemetje of dat nieuwe boek, koop dat nu maar niet voor jezelf. Uiteraard wel voor die ander! Laat staan dat je zomaar, ook al is het prachtig zomers weer, een vrije dag neemt.

Definitie van compassie

De definitie die ik aan compassie geef is als volgt: “Stelt zichzelf kwetsbaar en hulpvaardig op, met mildheid voor zichzelf en voor anderen. Helpt hierdoor ook anderen om zich ook open te stellen.” Kwetsbaar opstellen lukt de meesten nog wel. Maar die mildheid naar zichzelf ontwikkelen daar zijn we over het algemeen niet zo van.

Voice Dialogue

In mijn vorige blog heb ik geschreven over mijn ervaringen met Voice Dialogue. Hoe je in gesprek kunt gaan met die innerlijke criticus. Maar, nog belangrijker, op zoek in het gesprek naar de dromer, de levensgenieter, de losbol, de luiwammes, de zot en ik denk nog vele anderen. Dus wil je die milde kant in jezelf ontdekken? Bijvoorbeeld  omdat:

  • je in je werk tegen jezelf kunt zeggen dat goed, goed genoeg is;
  • je een perfectionist bent en het wel een tandje minder zou mogen;
  • je voor jezelf moet gaan zorgen omdat, als je zo door gaat, niet meer voor de ander kunt zorgen;
  • je in conflictsituaties dichter bij jezelf wilt blijven, waardoor je minder snel te raken bent.

Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! Zo kunnen we de mogelijkheden om jouw compassie te ontwikkelen verkennen.

Gun jezelf een coach!

 

< terug naar aanvullende info