Dankbaar voor 2020

Het woord dankbaar levert bij mij in eerste instantie wat een soft gevoel op. Maar ik realiseer me meteen dat dit in mijn hoofd gebeurt. Dat mijn brein meteen overgaat in een soort van sabotage van het gevoel en dus oordeelt. Oordelen in de zin van; doe even normaal, niet zo soft, maak het eens concreet, loop niet zo te pronken. Ik weet uit ervaring dat ik dan extra alert moet zijn, dat ik tijd moet nemen, vertragen en vooral voelen.

En wanneer ik vertraag en stil sta bij het afgelopen jaar dan voel ik een hele grote dankbaarheid. Voor het leven dat ik mag leven. Voor mijn fijne relatie. Voor mijn gezondheid. Voor de wandelingen in de bergen. Het genieten van de natuur. De vrienden om mij heen. Mijn persoonlijke ontwikkeling.

Maar zeker ook een grote dankbaarheid voor de ontwikkeling van mijn praktijk. Steeds meer mensen weten mij te vinden; rechtstreeks via mijn website, via mijn ambassadeurs en samenwerkingspartners. Of het nu online is of in mijn coachpraktijk, het stroomt, het doet ertoe, ik ben van betekenis.

Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Dat er omstandigheden zijn die maken dat het even niet lukt om dankbaar te zijn. Die ervoor zorgen dat je ook de kleine dingen even niet meer ziet en ervaart. Die soms het gevoel van eenzaam zijn versterken. Er is voor iedereen perspectief, ook aan het einde van dit jaar. Maar durf ook te vragen, je ongemak en ongerustheid concreet te maken. Hulp vragen is juist krachtig, het geeft de ander ruimte om er voor jou te zijn.

Vele mensen hebben dat dit jaar gedaan. Het kost moeite, voelt in het begin vaak zwaar en kan ook verdrietig zijn. Maar het geeft heel veel perspectief en kracht. Een paar reacties van het afgelopen jaar:

  • “Ik ben ervan overtuigd dat zonder de start met de ODC-meting en alle inzichten die je mij hebt gegeven, ik niet zover zou zijn gekomen. Dankjewel dat je deze reis met mij hebt willen maken”
  • “Henk-Jan heeft deuren in mijn brein laten openen waarvan ik niet wist dat daarachter nog mooie ingerichte kamers zaten. Met geduld en humor heeft Henk-Jan mij de kamers laten bekijken en waar ik nodig vond heringericht”

Ik kijk uit naar een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en nieuwe energie. Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen en een gezond en sprankelend 2021 toe!

< terug naar blog