Hoe zit het met jouw waarden?

In mijn coachpraktijk verken ik vaak met coachees hun persoonlijke waarden. Waar sta je voor, wat vind jij belangrijk. Dat is niet altijd even eenvoudig, want wat is nu echt belangrijk in jouw leven? Het levert je concretisering van een aantal waardes op. Die weet je vaak wel onbewust maar je staat er onvoldoende bij stil. Of je verliest ze onderweg in je drukke leven en werk. Want wat zegt die waarde over jouw mindset, dat onbewuste? Welke gevoelens, gedachtes komen daarbij naar voren. En welke actie onderneem je dan? Heeft die actie ook het resultaat wat je wilde bereiken? Uit onderzoek blijkt dat het resultaat vaak maar 5% van wat je echt wilde. Nieuwsgierig hoe je die 5% naar 10 of wie weet wel 25% kunt krijgen? Lees dan verder!

 

 

5 Stappen om jouw waarden in te zetten (of eigenlijk 6)

1. Benoem je waarden

Met 120 kaarten waarop verschillende waarden staan, kies je de 5 waarden die het beste bij jou passen. Ik zelf ben dit jaar gestart met het benoemen van 5 waarden: gezondheid, ontspanning, balans, wijsheid en vakmanschap. De volgorde heb ik ook bewust zo gekozen.

2. Schrijf ze uit

Schrijf voor jezelf op wat deze waarden voor je betekenen. Wat raakt het in jou aan? Waarom is bijvoorbeeld gezondheid voor jou zo belangrijk dat hij op nummer een staat?

3. Hoe ga je het doen?

Beschrijf voor jezelf hoe je deze waarde in wilt vullen. Wat wil je meer doen, waar zit je potentieel, hoe zet je jouw kernkwaliteiten in? Wat wil je ook laten, wat belemmert je om de betreffende waarde nog meer te leven?

4. Discipline

Of liever gezegd: de beoefening om steeds weer je bewust te zijn van de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Ik zelf maak eenmaal in de 2 maanden kort de balans op: waar sta ik, lukt het me ook, waarom wel of niet? Wat zou ik willen aanpassen, ben ik te ambitieus of mag er een tandje bij?

5. Hoe sta je ervoor?

Maak regelmatig de balans op in relatie tot je waarden. Bedenk hoe je jouw potentieel vanuit je waarden kunt vergroten.

 

Nieuwsgierig naar jouw waarden en hoe je die komende tijd in kunt zetten?

Zet dan stap 6 en neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We verkennen dan samen welke waarden voor jou belangrijk zijn. 

 

< terug naar blog