Wie laat jij aan het woord?

Afgelopen week heb ik me drie dagen verdiept in Voice Dialogue. In mijn coachpraktijk gebruik ik deze manier van in gesprek gaan met elkaar regelmatig en het was tijd voor een verdieping.

Wat is Voice Dialogue?

Volgens Voice Dialogue bestaat ieder mens uit meerdere ikken of sub-personen die geregeld het stuur van je overnemen. Ik leg dit vaak uit met de metafoor van de bus. Jij zit achter het stuur van de bus maar dan opeens komt er een ander persoon, een andere ik, bijvoorbeeld de pleaser in jou naar voren en neemt zomaar het stuur over. Je had je nog zo voorgenomen nu eens duidelijk te zijn en te zeggen waar het voor jou op stond. Jammer kans voorbij laten gaan. Want een pleaser zorgt er voor dat je geen conflicten krijgt, dus stuur je de bus een andere kant uit.

Mijn eigen ervaringen

Tijdens de leersessies werden mijn primaire ikken me ook weer heel duidelijk. De Henk-Jan die alles heel goed wil doen, zich verantwoordelijk voelt, het moet kloppen, geen stap overslaan. Maar er is ook een primaire ik van het vrije kind in mij. Die zegt: doe eens gek, maak het lekker los, kijk gewoon wat er komt en handel daar naar. Ik ben me weer meer bewust dat ik met deze twee ikken kan spelen, dat ik ze kan mengen ten dienste van mezelf en wat er op dat moment nodig is.

Wat kan dit voor jou betekenen?

Met Voice Dialogue faciliteer ik je om zelf de regie te nemen over je leven in plaats van dat een aantal ikken dat doen. Ik ga letterlijk met de verschillende ikken van jou in gesprek. Daardoor help ik je je innerlijke krachtenveld beter te leren kennen en krijg je de mogelijkheid om meer kanten van jezelf in te zetten. Ikken die je tot nu toe niet zo de ruimte hebt gegeven, die je mogelijk zelfs niet eens kende.

Je gaat ontdekken dat je beter kunt schakelen tussen jouw ikken, dat ze je in spannende situaties juist van pas kunnen komen. Dat ze je hebben geholpen om te komen waar je nu staat. We gaan ook ikken ontdekken die er lang niet mochten zijn, die rust, ruimte en energie kunnen brengen. En je leert hoe je balans kunt aanbrengen tussen al die ikken die bij jou in de bus zitten.

Nieuwsgierig naar mijn coachaanpak met Voice Dialogue?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meer lezen? Dan raad ik je dit boek aan: ik (k)en mijn ikken; www.thema.nl/boek-ik-ken-mijn-ikken/

 

P.s. de opleiding Voice Dialogue heb ik gevolgd bij het Balkon in Vasse; kijk voor meer informatie op www.hetbalkon.nl

 

 

< terug naar blog