Zelfreflectie gaat je helpen! (wordt de beste versie van jezelf!)

Zelfreflectie gaat je helpen! (wordt de beste versie van jezelf!)

De maand oktober is door de NOBCO uitgroepen tot de maand van de zelfreflectie. Zelfreflectie is een geweldig middel om te groeien; als coach maar ook voor iedere andere professional die voortdurend wil leren en bijsturen in relatie tot zijn eigen handelen. En dan gaat het niet alleen om een negatieve ervaring maar juist ook om de positieve ervaring. Wat ging er goed en hoe kan ik dat versterken. Ik deel graag 5 hulpmiddelen met je om met zelfreflectie aan de slag te gaan!

 

1. Wat is reflecteren eigenlijk?

Reflecteren is zoiets als verbanden leggen tussen verschillende aspecten en ervaringen die gedurende een gesprek bij je naar boven komen. Wanneer je dit bewust doet ben je aan het onderzoeken wat dat met je doet, wat je voelt en hoe je handelt. Je probeert een eigen ervaring, probleem of bestaande kennis te structureren of te herstructureren. Het dient dus een doel; je wilt je toekomstig handelen verbeteren, je wilt ervan leren. Maak het dus ook niet te groot. Bijvoorbeeld: welk lastig gesprek heb je vandaag te voeren en hoe is dat gegaan of positiever geformuleerd; dat klant gesprek ging helemaal top, waarom is dat?

2. Het belang van reflecteren?

Voor mijzelf vind ik het van belang dat ik mijn visie op coaching ontwikkel. Dat ik open sta voor het ontwikkelen van nog effectiever gedrag als coach waardoor ik mijn coachees nog beter en op maat kan ondersteunen. Voor jou als professional kan ik me voorstellen dat je je eigen professionele identiteit wilt ontwikkelen. Dat je theorie met praktijk wilt verbinden. Dat je wilt doorgroeien in je groeicompetentie en niet onbelangrijk; dat je het vermogen van jezelf vergroot om jezelf te verantwoorden voor je handelen. Dat gaat je echt helpen in je professionele ontwikkeling!

3. Waarover ga je dan reflecteren?

Dat kan over van alles zijn maar denk eens aan een recente werkervaring die je nog bezighoudt. Wat was het ongemak, of wat was juist het positieve er aan? Welke behoefte voel je om ervan te leren. Mogelijk voelt de situatie ook nog als ‘onaf’. Geen werksituatie voorhanden? Denk dan aan een situatie in het gezin, met je partner of bij de club waar je in het weekend een balletje slaat of trapt.

4. Hoe reflecteer je op een goede manier?

Sta eerst stil bij de situatie, je eigen de ervaring die je op dat moment. In welke omgeving was je, wat viel daar mogelijk in op? Waren er meer personen aanwezig?

Dan ga je bij jezelf na wat deed ik eigenlijk? Hoe reageerde de ander(en). Probeer niet alleen te denken, maar probeer ook het gevoel terug te halen. En wat wilde je eigenlijk in die situatie? Wat was je verlangen?

Je bewustwording rondom die situatie wordt hierdoor mogelijk duidelijker, je gaat patronen herkennen, je kunt zaken samenvatten en wat zeker helpt; schrijf deze stappen kort op. Ook het schrijven zelf is al een reflectie. Daarna kun je kijken of er alternatieven waren geweest in jouw aanpak en mogelijk kun je daar een uit kiezen die je in een volgende nieuwe situatie gaat uitproberen.

5. Simpele vragen om te starten met reflecteren.

Concretiseer je vragen:

 • wat dacht ik?
 • wat voelde ik?
 • wat wilde ik?
 • wat deed ik?

En voeg daar de volgende vragen aan toe, daarmee zet je je ook open voor reflectie op je omgeving. Het is mijn ervaring dat we deze nog wel eens vergeten;

 • wat dachten de anderen?
 • wat voelden de anderen?
 • wat wilden de anderen?
 • wat deden de anderen?

 

Mocht je er nu niet uitkomen, of verstrikt raken in al deze vragen dan mag je mij natuurlijk ook als je persoonlijke coach benaderen. Ik kan je helpen om:

 • rust te creëren in je drukke leven
 • hoofd en bijzaken te onderscheiden
 • focus aan te brengen in je reflectie
 • je helpen onderzoeken wat energie geeft
 • je helpen je productiviteit te verhogen

 

Meer weten of eens sparren? Bel of mail mij gerust. 

 

 

< terug naar blog