Ik ben niet goed genoeg en praat er ook niet over

In een artikel las ik laatst een onderzoek over het aantal zelfdodingen bij mannen.

Eigenlijk geen artikel waarbij je denkt daar ga ik eens lekker voor zitten. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ook in mijn coachpraktijk ontmoet ik mannen die moeite hebben met praten over zichzelf. Die voelen dat ze falen, dat ze niet goed genoeg zijn als werknemer, echtgenoot of vader.

5 opvallende conclusies uit dit artikel

1. Heftige ervaringen ga je mannelijk verwerken. Vrouwen gaan praten maar mannen stoppen hun verdriet weg, modderen door, willen sterk zijn, voor henzelf maar zeker ook naar anderen toe.

2. Je houdt je problemen tot het laatst toe voor jezelf. Er over praten doe je gewoon niet, vind je niet nodig, gaat je niet helpen, denk je.

3. Je wilt sociaal perfect zijn en je spiegelt je aan de rollen en verantwoordelijkheden die je vindt dat je hebt. Daarbij gaat het vooral over wat anderen van jou verwachten. Dat je anderen niet wilt teleurstellen. Een constant zelfoordeel gaat in je systeem zitten.

4. Je blijft maar eindeloos piekeren, maar je stelt jezelf niet de vraag hoe je jezelf eigenlijk voelt en wat al dat piekeren betekent.

5. Je denkt dat je anderen tot last bent en dat het beter is voor iedereen dat je er niet meer bent.

De psychoanalyticus Carl Gustav Jung heeft veel onderzoek gedaan naar ons gedrag vanuit het collectieve onbewuste. We ontwikkelen ons allemaal van kind naar volwassene en komen van alles tegen op ons levenspad dat ons vormt. Daarmee vullen we ons rugzakje. Dat is ook gevuld met de relatie die we hebben met onze ouders. In dit artikel bleek dat wij vaak nog een appeltje te schillen hebben met onze jeugd. Mannen met name met hun vader.

Dit thema komt bij veel van mijn coachees naar voren. Ik ga met hen in gesprek aan de hand van de ODC meting die gebaseerd op de archetypes van Jung. Naast onze natuurlijke positieve drive wordt ook duidelijk wat onze schaduwkanten zijn en hoe die belemmerend werken in onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer weten?

 

< terug naar blog