Voice Dialogue, wat is dat?

Voice Dialogue is een methode om jezelf beter te leren kennen, middels je innerlijke drijfveren en motieven. Het uitgangspunt is dat we allemaal meerdere ‘ikken’ in ons hebben. Zie het voor je als een bus vol ‘ikken’. Ikken die we heel goed kennen zitten vaak voorin de bus aan het stuur. We noemen ze primaire subpersonen. Ikken die minder goed kennen of zelfs veroordelen zitten achter in de bus. We noemen ze verstoten subpersonen. Het zijn die irritante, boze, gekwetste en soms fijne innerlijke stemmetjes, die wij allemaal hebben, die ikken. De stoere, de bangerik, de pleaser, de beschermer (poortwachter), de cowboy, slachtoffer, dader, de bemoeial en de zorgeloze, de luilak en nog 999 anderen.

Jij rijdt je bus als chauffeur. Het is de bus van jouw leven, van jouw levenspad. En die bus komt overal en nergens. De bus komt ook zomaar ergens waar je eigenlijk ook niet zou willen zijn. Of je had graag de bus ergens halverwege de rit bij willen bij sturen. Maar blijkbaar zit er een hele sterke ik achter het stuur die van geen wijken weet, die ook niet vatbaar is voor andere argumenten om de route om te gooien, anders te rijden. Je komt dan weliswaar op de bestemming aan maar wel met het nodige gedoe.

de bus met ikken

Om het nog concreter te maken: er is mogelijk een hele sterke ik, laten we hem de innerlijke criticus noemen, die dicht bij jou als chauffeur in de bus zit. Hij zit zeg maar op de bijrijdersstoel. Hij houdt je goed in de gaten of je het wel goed doet, je wel trouw blijft aan de opdracht, je wel de juiste route neemt, wel alles uit de kast haalt om het iedereen naar de zin te maken en ook nog heel kritisch is op jou als het niet helemaal lijkt te lukken. Vermoeiend type vind je niet? Toch bedoelt deze ik het ook goed. Mogelijk wil hij je behoeden voor hobbels in de weg, wegafsluitingen, gevaar. Hij wil je dus beschermen.

Daardoor komen andere ikken niet zo aan bod. Vandaar dat we ze verstoten ikken noemen. Die zitten halverwege of juist achter in de bus en denken: hoe kom ik nu een beetje naar voren? Hoe zou de creatieve ik, de ik die wil spelen, ontdekken, op avontuur wil gaan nu meer naar voren kunnen komen in de bus?

Door het opstellen van de passagiers van jouw bus en in gesprek te gaan met deze ikken, krijgen we informatie. Kunnen we gaan snappen wat ze doen voor jou. Waarom ze waakzaam zijn, jou willen beschermen. Weten dat al die delen, al die stemmetjes ooit als overlevingsmechanismes zijn ontstaan om jou te helpen, te beschermen op hun manier, kan helpend werken om milder te kijken naar je ‘minnen’. Want ze bedoelen het allemaal goed maar of ze ook nog altijd nodig zijn is de vraag.

 

 

Meer weten over de Voice Dialogue methode? Neem vrijblijvend contact met me op.

Een aantal coachvragen uit mijn praktijk waarbij Voice Dialogue helpend is:

  • Welke kwaliteiten bezit ik die ik veel meer zou kunnen inzetten wanneer ik me daar meer bewust van ben
  • Ik wil veel minder streng voor mezelf en mijn omgeving zijn
  • Hoe kan ik nu objectiever naar mijzelf kijken, zonder mezelf meteen te veroordelen, zodat ik aardiger voor mezelf word
  • Ik wil het hebben over de blokkade, die ervoor zorgt dat ik dichtklap als er aandacht op mij wordt gericht.

  • Ik vind het vervelend dat mensen niet positief over mij denken/praten. In kan het niet zomaar van me af laten glijden. Ik voel me verantwoordelijk en betrokken bij mijn werk.